آبیاری قطره ای [مزایا و معایب]

آبیاری قطره ای
زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
3/5 - (18 امتیاز)

آبیاری قطره ای روشی از آبیاری است که در آن آب با فشار کم بوسیله روزنه ها یا قطره چکان هایی پای گیاه ریخته می شود. این آب از طریق سیستم آبیاری، طراحی و اجرا شده، خارج می شود و به نازل ها (روزنه ها یا قطره چکان ها) می رسد. بعضاً از این روش با عنوان آبیاری موضعی نیز یاد می شود. برای آشنایی با سابقه این روش و مطالعه در مورد آن به مقاله “تاریخچه آبیاری قطره ای” مراجعه فرمایید. بخشی از مطالب عنوان شده در این مقاله با نگاهی به این مطلب نگاشته شده اند.

چرا بیشتر کشاورزان و باغدارها به استفاده از آبیاری قطره ای متمایل می شوند؟ دلیل استقبال روز افزون از این مدل چیست؟ دلایل زیادی در پاسخ به این سوال وجود دارد. در این مطلب سعی شده است به عمده ترین مزیت ها و معایب این روش آبیاری اشاره شود. لطفاً با ما همراه باشید.

  بهترین تایمر آبیاری 2024
طرح شماتیک یک سیستم آبیاری قطره ای

مزایای آبیاری قطره ای

راندمان بالا: امروزه آبیاری قطره ای کارآمدترین روش در میان سایر انواع روش های آبیاری محسوب می شود. در این روش آب را دقیقاً در محلی که نیاز دارید مصرف می کنید. میزان آبیاری از حد مورد نیاز بیشتر نمی شود. از رشد علف های هرز که در سایر روش ها اجتناب ناپذیر است جلوگیری می کنید و مهمتر از همه در مصرف آب صرفه جویی می کنید. همچنین می توانید هزینه هایی را که در قبال مصرف کمتر عاید شما می شود پس انداز کنید.

صرفه جویی در مصرف آب: در این باره نیازی به توضیح و تکرار مکررات نیست. لطفاً در مصرف این مهمترین منبع زیستی نهایت دقت و وسواس را به خرج دهید. تلفات و استفاده غلط از منابع آب شیرین در کشاورزی، زراعت و باغداری ما بسیار فراتر از حد بحرانی است. استفاده از یک سیستم آبیاری قطره ای در حد بسیار زیادی تبخیر، تلفات و رواناب را کاهش می دهد.

صرفه جویی در هزینه ها: در آبیاری قطره ای شما آب را مستقیماً به ریشه گیاه می رسانید و با این کار مقدار قابل توجهی در هزینه های خود صرفه جویی می کنید. برآوردها کاهش هزینه ها را از 30% تا 50% در این روش نشان می دهند. در این روش امکان اتوماتیک کردن آبیاری با استفاده از یک تایمر آبیاری و یا کنترلر آبیاری به همراه شیر برقی آب به سادگی امکان پذیر است. هزینه خرید و نصب یک تایمر یا کنترلر آبیاری در مقایسه با استفاده از نیروی انسانی بسیار ناچیز و کاملاً مقرون به صرفه است.

با اجرای صحیح و اصولی یک سیستم آبیاری قطره ای در بازه زمانی 1 تا 2 فصل زراعی می توانید هزینه های خرید لوازم آبیاری و نصب و اجرای آن را پوشش دهید.

بعد از اجرا و استفاده از این سیستم کاهش قابل ملاحظه ای را در صورتحساب های قبوض آب و برق خود مشاهده خواهید کرد. همچنین با یک برنامه ریزی مناسب و انتخاب های صحیح در خرید لوازم آبیاری، اجزای سیستم آبیاری قطره ای شما سال ها دوام آورده قابل استفاده خواهند بود.

پیشنهاد خرید تایمر آبیاری:

برای مشاوره در مورد انتخاب تایمر آبیاری مناسب به پشتیبان واتس اپ پیام دهید:

تطبیق پذیری مکانی: سیستم های آبیاری قطره ای را تقریباً می توان در هر جایی اجرا کرد. باغ های میوه، تاکستان ها، گلخانه ها و حتی کشت های ردیفی. دامنه های تپه ها و زمین های ناهموار و مکان هایی که امکان آبیاری سطحی یا آبیاری بارانی در آن ها غیر ممکن یا همراه با هزینه های زیاد است. از مهمترین مزایای آبیاری قطره ای همین مورد است که متاسفانه در کشور ما به دلیل عدم اطلاعات کافی مهجور مانده است.

استفاده از آبیاری قطره ای در سطوح ناهموار و شیبدار

سلامت گیاه و کنترل بیماری ها: آبیاری قطره ای آب را به پای گیاه می رساند و به برگ های آن نمی پاشد. این عمل از رشد و گسترش قارچ ها و بیماری های رایج گیاهان که در اثر رطوبت ایجاد می شوند جلوگیری می کند. مزیت دیگر آن جلوگیری از سوختگی برگ ها با آفتاب در اثر وجود قطرات آب روی آنها است.

تزریق کود در سیستم: در آبیاری قطره ای و با استفاده از یک سیستم تزریق کود امکان رساندن کودهای مورد نیاز گیاهان به سادگی امکان پذیر است. معمولاً در ابتدای سیستم از یک “انژکتور کود” استفاده می شود و در مواقع مورد نیاز کود به سیستم تزریق می شود. این روش از سایر روش های سنتی و قدیمی بسیار به صرفه تر و پربازده تر است.

امکان تزریق کود به صورت مستقیم

معایب آبیاری قطره ای

گرفتگی قطره چکان ها: شاید گرفتگی قطره چکان ها را بتوان مهمترن مشکل آبیاری قطره ای دانست. معمولاً در هر جایی که استفاده از این روش با شکست مواجه شده یا کنار گذاشته شده است، گرفتگی عامل اصلی بوده است. برای جلوگیری از این مشکل 2 راه حل اساسی وجود دارد. یکی توجه به کیفیت آب و استفاده از فیلتر آبیاری برای بالابردن آن و دیگری استفاده از قطره چکان هایی که امکان گرفتگی در آنها کمتر است. برای این منظور می توان از برندهای مطرح و با کیفیت استفاده کرد که تولیداتشان شامل محصولات خودشوینده هم است.

امکان تزریق مستقیم کود در روش قطره ای

پیشنهاد خرید فیلتر آبیاری:

تجمع نمک در سطح خاک: با توجه به اینکه اکثریت مساحت کشور ما را مناطق خشک و نیمه خشک تشکیل می دهد، میزان بارندگی و متوسط مقدار آن در مقایسه با متوسط جهانی بسیار پایین است. مقدار بارش های جوی در ایران کمتر از 1/3 (یک سوم) متوسط جهانی است. در نتیجه ی آبیاری به روش قطره ای، نمک در محیط اصراف گیاه تجمع می یابد و در اثر بارندگی های کم و به ندرتی که اتفاق می افتد به سطح پایین تر و منطقه توسعه ریشه ها نفوذ می کند و موجب اختلال در شد گیاه می شود.

برای جلوگیری از این مشکل توصیه می شود که در هنگام بارندگی سیستم آبیاری قطره ای خود را خاموش نکنید تا نمک و املاح از این منطقه رانده و به اصطلاح خاک شسته شود. همچنین در انتهای هر فصل زراعی و قبل از شروع دوره بعدی، می توانید با یک آبیاری سطحی سنگین نسبت به شستن نمک ها اقدام کنید. پس باید این نکته را مد نظر داشت: زمینی که قرار است در آن از سیستم آبیاری قطره ای استفاده شود امکان آبیاری سطحی را داشته باشد.

تجمع نمک در سطح بالایی خاک

محدودیت حرکت آب در خاک و توسعه نیافتن ریشه: علی رغم مزیتِ مساحتِ کمتر خیس شده در آبیاری قطره ای نسبت به سایر روش ها، مشکلی نیز وجود دارد. در اثر این گسترش کمتر آب، ریشه ها نیز به نسبت با رشد کمتری مواجه می شوند. از معایب توسعه نیافتگی ریشه می توان به مقاومت کم درختان در برابر بادها اشاره کرد. توصیه می شود اجرای این سیستم در ابتدای کاشت درختان میوه صورت بگیرد و حتی المقدور از تغییر روش آبیاری باغ های مسن و درختان کهنسال، که دارای ریشه های گسترده هستند، به این روش خودداری شود. زیرا این کار باعث کمبود آب در منطقه ریشه های آنها و در نتیجه منجر به صدمه دیدنشان می شود.

هزینه اولیه نصب و اجرا: هزینه اولیه نصب و اجرای یک سیستم آبیاری قطره ای نسبت به روش های سنتی بیشتر است. با توجه به اجزای مورد نیاز شما و استفاده از لوازم، تجهیزات و ادواتی مانند لوله آبیاری قطره ای، سیستم فیلتراسیون و تزریق کود این هزینه ها متغیر است. به نظر می رسد استفاده از این روش برای محصولاتی که سود بیشتری نسبت به سایر محصولات موجود در بازار دارند مناسب تر باشد. برای اجرای این روش در وهله اول حتماً از متخصصان شناخته شده و در مرحله بعدی از لوازم آبیاری با کیفیت و استاندارد استفاده کنید. رعایت نکردن این نکات ضررهای مادی زیاد و جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت.

نتیجه گیری

با در نظر گرفتن مزایا و معایب استفاده از یک سیستم آبیاری قطره ای و پس از مقایسه آنها می توان نتیجه گرفت که با رعایت نکات فنی و بهره گیری از دانش مهندسان رشته آبیاری و همچنین به کارگیری لوازم آبیاری با کیفیت، محاسن استفاده از این روش به معایب آن چربش محسوسی دارد. شرایط بحرانی حاکم بر منابع آبی کشور، رشد روز افزون جمعیت و افزایش تقاضا در زمینه محصولات زراعی و باغی و لزوم به کارگیری تکنولوژی و صرفه جویی در زمان، هزینه ها و انرژی در سیستم های آبیاری، دلایل مناسبی در به کارگیری این روش آبیاری می باشند.

استفاده از این تکنولوژی را در هرجایی که نیاز به آبیاری است، اعم از بهره گیری از آن در سیستم آبیاری قطره ای خانگی مثل باغچه ها، بالکن ها، پاسیوها، تراس ها، روف گاردن ها، دیوارهای سبز و تراریوم ها، تا اجرای آن در فضاهای سبز آپارتمانی، ویلاها و باغ های شخصی و به خصوص در سطح کلان و در تولیدات باغی، زراعی و کشاورزی به شدت توصیه می کنیم.

قطره چکان آبیاری قطره ای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آبیاری
تایمر آبیاری مناسب شما
دانلود رایگان
close-link
کلیک کنید