تاریخچه آبیاری قطره ای

تاریخچه آبیاری قطره ای
زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
5/5 - (2 امتیاز)

امروزه می دانیم که سابقه آبیاری قطره ای یا آبیاری خُرد (micro) به دوران باستان باز می گردد. اما شروع به کارگیری آن و تاریخچه آبیاری قطره ای مدرن مربوط به کجا و چه زمانی است؟

  بهترین تایمر آبیاری 2023

داستان آبیاری قطره ای مدرن با مردی به نام سیمچا بلاس (Simcha Blass) آغاز می شود. سیمچا بلاس در وَرشو لهستان که در آن زمان بخشی از امپراتوری روسیه بود، در یک خانواده یهودی_اُرتدوکس متولد شد. بلاس در واحدهای دفاع شخصی، سازمان یافته در ورشو برای دفاع از یهودیان، و در پایان جنگ جهانی اول فعال بود. وی تحصیلات مهندسی خود را در این شهر با جنگ لهستان_شوروی نیمه کاره گذاشت و پس از پایان جنگ آن را به پایان رساند.

وی قبل از تأسیس شرکت مِکوروت (شرکت ملی آب اسرائیل Mekorot:) در رشته مهندسی تحصیل کرد و در سالهای دهه 1930 میلادی مسئول تأمین آب مورد نیاز صحرای نِگِب (Negev) در این کشور بود.

آقای سیمچا بلاس در فلسطین

درخت بدون آب

وقتی که مهندس بلاس برای اجرای پروژه ای در حال کار روی اولین قنات مدرن در “دره اردن” بود یک کشاورز توجه او را به درخت بزرگی که بدون آب در حال رشد بود جلب کرد. اطراف این درخت کاملاً خشک بود و در نتیجه آبی برای رشد و سرسبزی آن وجود نداشت.

پس از حفاری در اطراف سطح به ظاهر خشک درخت، بلاس متوجه شد که نشتی حاصل از یک رابط لوله در حال تأمین آب مورد نیاز آن درخت است. این نشتی آب را مستقیماً به ریشه درخت می رساند.

با مشاهده این اتفاق تصادفی، بلاس تصمیم گرفت از آن برای استفاده در تأمین آب برای شهرکی که در آن زندگی می کرد استفاده کند.در سال 1948 بلاس لوله هایی را، که انگلیسی ها از آنها برای خاموش کردن آتش حاصل از حمله های هوایی آلمان نازی به لندن استفاده می کردند، خریداری کرد و پس از بارگیری با کشتی به خانه خود در صحرای نگب، که در مکانی واقع شده بود که مجهز به سیستم تأمین آب برای ساکنان فلسطین و بادیه نشینان عرب بود، منتقل کرد.

وی پس از سالها آزمایش دستگاهی را ساخت که با استفاده از فشار آب و اصطکاک، آب خارج شده از سوراخهایی را که با فواصل منظم روی لوله ای پلاستیکی ایجاد شده بودند کنترل می کرد. بدین ترتیب عصر آبیاری قطره ای مدرن آغاز شد.

تولید قطره چکان آبیاری

با ظهور پلاستیک های مدرن در اواخرد دهه 1950 میلادی بلاس دفتر مهندسی خصوصی خود را با پسرش یِشایاهو (Yeshayahu) بازگشایی کرد و ایده آبیاری قطره ای تجاری را دنبال کرد.

هدف اصلی او این بود که آب را از طریق لوله های بزرگتر و طولانی تر (به جای سوراخ های کوچک) با استفاده از اصطکاک ناشی از حرکت آب برای کند کردن جریان آن درون یک گسیلنده پلاستیکی آزاد کند.

مسیرهای بزرگتر از انسداد سوراخ های ریز توسط ذرات بسیار کوچک جلوگیری می کند. اولین سیستم آزمایشی از این نوع در سال 1959 راه اندازی شد و اوایل دهه 1960 بلاس اولین قطره چکان پلاستیکی کاربردی را تولید و ثبت کرد.

در این دوره، بلاس و پسرش در كیبوتس هاتزِریم (Kibbutz Hatzerim) كار می كردند و سیستم های آبیاری قطره ای را هم در داخل کشور و هم خارج از آن تولید می كردند. او به سرعت سرمایه گذاران خود را در کیبوتس پیدا کرد تا فناوری مورد نیاز خود را خریداری کند و تأسیساتی را برای تولید لوله های قطره ای و سیستم های آبیاری بزرگ ایجاد کند.

آنها با استفاده از لوله اسپاگتی (spaghetti)، ثبت شده به نام بلاس، به همراه یک قطره چکان داخلی جدید که با کمک مهندسان دیگر ساخته شد، نتافیم (Netafim)، اولین شرکت آبیاری قطره ای جهان را تأسیس کردند.

در سال 1992، یعنی 27 سال بعد، شرکت دریپ وُرکز (DripWorks)، با این هدف که “آب یکی از با ارزش ترین منابع جهان است”، تأسیس شد. شرکت نتافیم یکی از قابل اطمینان ترین تأمین کنندگان لوازم آبیاری است و با کیفیت ترین محصولات آبیاری قطره ای موجود را عرضه می کند.

پیشنهاد خرید قطره‌چکان:

اختراع قطره چکان

همانطور که دکتر دانیل هیلِل (Daniel Hillel)، که در سال 2012 به دلیل نقش موثرش در طرح و اجرای روشهای بهبود یافته تولید مواد غذایی با به کارگیری آبیاری خرد موفق به کسب جایزه جهانی غذا شد، گفته است: “هیچ کس آبیاری قطره ای را اختراع نکرد”. ولی کاملاً روشن است که، سیمچا بلاس، به خاطر همه تلاش ها، اختراعات و تحقیقات خود، بیش از هر فرد دیگری شایستگی کسب عنوان “پدر آبیاری قطره ای مدرن” را دارد.

مهندس سیمچا بلاس در سال 1982 درگذشت. خدمات این مهندس مبتکر اثرات مفید زیست محیطی بسیاری را به دنبال داشته است. دنیای کشاورزی امروز جلوگیری از هدررفت مقادیر زیاد و جبران ناپذیر منابع ارزشمند آبی را مدیون تلاش های مهندس بلاس است.

آینده کشاورزی، زراعت، باغداری، گلکاری و تولید مواد غذایی با کمک آبیاری قطره ای دچار تحول و دگرگونی عظیمی شده است.

استفاده از یک تایمر آبیاری و یا کنترلر آبیاری به همراه شیر برقی آب روشی جهانی برای اجرای آبیاری قطره‌ای اتوماتیک است.

دانیل هیلل و سیمچا بلاس

 👇🏼 پیشنهاد بررسی 👇🏼

2 دیدگاه برای “تاریخچه آبیاری قطره ای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آبیاری
تایمر آبیاری مناسب شما
دانلود رایگان
close-link
کلیک کنید